Istoria României

Moartea prematură a Regelui Ferdinand I în 1927 în timpul guvernării românești în timpul Primului Război Mondial a marcat un moment important de blestem în istoria României.
România și-a declarat independența față de Imperiul Otoman în 1877 și în timpul războiului ruso-turc din 1878 în care a luptat împotriva Imperiului Rus. În Tratatul de la Berlin din 1878 [67] România a fost recunoscută ca stat independent de marile puteri. Revendicarea României a avut o influență asupra vieții politice a țării în anii 1930.
Basarabia a fost cucerită de ruși în 1812 și a devenit parte a României. În timpul celui de-al doilea Război Balcanic, România s-a alăturat Greciei, Serbiei, Muntenegrului și Bulgariei. În 1916 România s-a alăturat Marii Britanii, Franței, Rusiei, Germaniei și Austro-Ungariei.
După Primul Război Mondial și căderea monarhiei Austro-ungare în 1918, România a fost adăugată Transilvaniei, Bucovinei și o parte a Banatului (provincia rusă Basarabia), revenind țării în cea mai mare măsură. Ca urmare, țara sa extins, iar populația sa a crescut de la 7,5 milioane la 12 milioane.
Mișcările politice fasciste precum cele din Germania și Italia au apărut în anii 1930 în România, iar țara a intrat într-o alianță cu Germania. În 1941, 500.000 de soldați germani au ocupat țara și o armată comună germano-română a fost formată pentru a invada Uniunea Sovietică.
În 1940 Stalin a forțat România să cedeze provincia estică a Basarabiei Rusiei. Mai târziu, Hitler a forțat guvernul român să predea Transilvania de Nord Ungariei și alte teritorii Uniunii Sovietice. Ca urmare a renunțării la atât de mult teritoriu, Regele Carol a devenit atât de nepopular încât a fost forțat să abdice în favoarea fiului său Mihai.
În 1859 Principatele țării Românești și Moldovei au fost Unite, iar în 1877 și-au declarat independența față de Imperiul Otoman ca România modernă. În același an țara Românească și Moldova au fuzionat pentru a forma Principatele Unite ale Dunării.
România a fost recunoscută ca stat independent prin Tratatul de la Berlin din 1878 după cel de-al cincilea Război Ruso-Turc. A fost ridicat la rangul de regat în 1881 sub monarhia Hohenzollern.
România a devenit independentă în 1878 prin Tratatul de la Berlin după războiul din 1877. România a intrat în primul război mondial ca aliat al Puterilor Centrale și a ocupat Bucureștiul și mari părți ale țării.
România a făcut parte istoric din imperiile ungar, rus și Austro-Ungar, atrăgând o mare parte din modelele sale educaționale, culturale și administrative din istoria sa complexă din Occident. Provincia romană Dacia a fost cunoscută pentru cea mai mare parte a țării din 100 până în 271 d.hr. De-a lungul secolelor III-XII, val după val, cuceritorii barbari au invadat populația Daco-romană autohtonă.
Subjugarea Primului Imperiu Bulgar în secolele al VIII-lea și al X-lea a adus creștinismul ortodox răsăritean românilor. Provinciile istorice ale României, Valahia și Moldova, au rezistat cu înverșunare turcilor otomani invadatori. Istoria țării de după cel de-al doilea război mondial ca bloc comunist este cel mai bine cunoscută pentru excesele fostului dictator Nicolae Ceaușescu.
România se află la granița de Est a Europei și, ca atare, a fost neglijată în istorie. Triburile tracice de origine Indo-europeană au emigrat din Asia și au ocupat ceea ce este acum România. Triburile nomade din Asia, Europa, goți, vizigoți, Huni și slavi au invadat Dacia.
România a fost ocupată în 1944 de trupele sovietice și consolidată de Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice (URSS) în 1948. De atunci, România a fost una dintre cele mai bogate țări din lume, dar arată puțin interes în promovarea acesteia.
România din 1948 până în 1989 a fost sub regimul comunist când regimul liderului român Nicolae Ceaușescu a fost răsturnat. România a aderat la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în 2004 și a devenit membră a Uniunii Europene (UE) în 2007.
Aceasta este o bibliografie istorică adnotată, cu un accent deosebit pe Unirea Transilvaniei cu România în 1918. O treime din peisajul românesc este montan, o treime împădurită, iar restul este format din dealuri și câmpii. În rândurile următoare veți găsi povestea eroilor și a oamenilor care au trăit în țara numită România.
Acest articol acoperă istoria și bibliografia României, cu link-uri către articole de specialitate. Conține peste 1400 de titluri, monografii și articole despre independența României și războiul din 1877-1878.
În această perioadă, majoritatea bisericilor au fost construite, iar monumentele unice și picturile colorate au uimit întreaga lume. Istoria și Politica României au fost determinate de dezvoltarea intelectuală a populației sale. Istoria României a fost descrisă drept „calea unei serii de migrații și cuceriri” (Departamentul de stat, 2000).
Sub domnia monarhiei Hohenzollern, România a cunoscut cea mai prosperă perioadă din istoria sa. Când s-a încheiat Primul Război Mondial, istoria modernă a României a început cu trei provincii Unite în aceleași granițe.
Între 1977 și 1981, datoria externă a României a crescut de la 3 miliarde de dolari la 10 miliarde de dolari [112], iar influența organizațiilor financiare internaționale precum Banca Mondială și FMI a crescut în conflict cu „Politica de autosuficiență a lui Ceaușescu. Ceausiu a initiat un proiect pentru achitarea integrala a datoriei externe, dar pentru a face acest lucru, a impus Politici de austeritate care au saracit Romanii si au epuizat economia tarii.
După ce guvernul blocului dominat de comuniști a câștigat alegerile din 1946, Mihai I a abdicat la 30 decembrie 1947, iar în 1955 România a aderat la Organizația Națiunilor Unite pentru Tratatul de la Varșovia. După ce a condus un stat polițienesc Neo-Stalinist din 1967 până în 1989, Nicolae Ceaușescu a dizolvat Cortina de fier și România a trecut dintr-o țară prosperă într-o țară aflată în pragul foametei. Pentru a-și achita datoria externă de 10 miliarde de dolari în 1982, el a jefuit economia de export a României, lăsând țara în nevoie disperată de alimente, combustibil și alte elemente esențiale.
Nicolae Ceaușescu a fost moștenitorul improbabil al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, primul dictator Comunist din România care a murit în martie 1965. El a fost văzut ca fiind mai experimentat și mai ușor de controlat decât membrii mai proeminenți ai partidului și a devenit liderul absolut al țării. În calitate de secretar general al Partidului Comunist și președinte al Republicii, s-a dovedit a fi unul dintre cei mai urâți și cu sânge rece dictatori comuniști ai lumii.
România sub Nicolae Ceaușescu din 1967 până la Revoluția din 1989, când politica externă era independentă de Rusia. După moartea lui Gheorghiu-Dej, Partidul Comunist Român s-a aflat sub controlul lui Ceaușecu. În 2000, Departamentul de Stat al SUA a declarat independența României față de Rusia a dus la un respect pentru democrațiile occidentale, care a permis CEO-urilor să devină tiranice în anii 1970.
Armata Sovietică a războiului împotriva Aliaților a ocupat România în August 1944 și l-a arestat pe generalul Ion Antonescu. După invazia României sub pretextul eliberării țării, Armata Sovietică a luat 100.000 de prizonieri din armata aliată Română de la granița de Est.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *